16 Ocak 2015 Cuma

Melody'nin Mucizesi...

Bazı insanların hayatı bizlere örnek olmak için yaşadığını düşünürüm hep. Yani, bir felaketle karşılaşmadıkça hayatın değerini, bir kayıpla karşılaşmadan sevginin önemini kavramayanlara...

Amerikalı kadın jazz sanatçısı Melody Gardot işte tam da o mucizevi örneklerden biri...

19 yaşında geçirdiği feci bir trafik kazası sonucu beyni büyük çapta hasar gören, aylarca hasta yatağına mahkum olan ve sonuçta gözlerini kaybetmiş olarak taburcu edilen...

Hastaneden çıktığında görme yeteneğini yitirmiş yitirmesine ama tanrının büyük lütfu ile muhteşem bir sese sahip olduğunu hasta yatağında iken onu tedavi eden doktoru sayesinde keşfetmiş Gardot.

Hayata tutunmak için hastaneden çıkmayı beklememiş.

Gizli yeteneğini keşfeden doktorunun yardımı ile tedavisi sırasında hastanede şarkı söylemeye başlamış. Şarkıları art arda kayda alınmış. Ve yaşadığı beyin hasarını atlatmakla kalmayıp olağanüstü yeteneğini, kendisi gibi travmatik kazalar geçiren başka hastalara ilham vermek için kullanmaya adanmış...

Ve öyle ki  Amerika Birleşik Devletlerinin Philedelphiya eyaletine bağlı Pensilvanya kentinde dünyaya gelen Gardot'nun talihsiz bir trafik kazasıyla başlayan kariyeri daha 30 yaşına gelmeden bir dünya vatandaşı olmaya uzanmış.

Gardot görmeyen gözlerinin onu güzellik müstahzarlarından uzaklaştırmasına müsade etmeyecek kadar hoş ve bakımlı bir kadın. Sesi kadar fiziği ile de müthiş bir albeniye sahip. Ve tüm bunların ötesinde yaşadığı deneyimin etkisiyle ruhsal farkındalığını üst noktalara ulaştırmayı başarmış bir spiritüelist. Budizm öğretisini benimsemiş, makrobiotik gıdalar üzerine yoğunlaşmış, konuşma ve hareket güçlüğü çeken hastaların tedavisinde müzik terapisinin faydaları üzerine çalışmalar yapmakta.  Halen kendi adıyla anılan bu tekniğin başka hastaları hayata bağlaması için var gücüyle çalışmakta.

Yaşadığı travmanın ona hediye ettiği yetenekleri ile Melody Gardot, yalnızca kulaklara değil ruhlara iyi gelecek müzikler yapmayı bir yaşam amacı olarak belirlemiş.

Melody Gardot'nun çok özel bir şarkısını sizlerle paylaşmak isterim. Bir yandan Linke tıklayarak dinlerken, bir yandan da yaptığım nacizane çeviriyi okumanızdan mutluluk duyacağım...

ZİHNİMİN DERİN KÖŞELERİNDE... (DEEP WITHIN THE CORNERS OF MY MIND) 

Zihnimin derin köşelerinde
Yüzünün hatırasını saklıyorum
Özledikçe çekip çıkarmak üzere...

Zihnimin derin köşelerinde
Tropik bir adaya gezinti vaat eden
Sıcacık gülümseyişinle avunuyorum

Bana ne yaptığını görmek zor değil...
Adeta Ernest Hemingway tarafından yazılmış bir sayfada
Bırakıp gittiğin kelimelerle savaşmaya çalışan  
Trajik bir aşk öyküsünden
Arta kalmış tek kahraman...

Yine de, zihnimin derin köşelerinde
Gizlice dua ediyorum
Er geç gidebilmek için
Seninle yeniden buluşacağımız o yere

Zihnimin derin köşelerinde
Seninle yeniden buluşacağımız
o yere...

Lerzan Özder, 16.01.2015, İstanbul
Bu yazı,  yaşadığı talihsizliklerden mucizeler yaratmayı başaranlara ithaf olunur.

2 yorum:

  1. Kendini insanlığa adayan evrene adayan gibidir. İyilik yapan herkez iyi kalplidir.

    YanıtlaSil
  2. Bir engelin aşılma sürecini çok duru bir şekilde ne güzel anlatmışsın. Bu sevdiğimiz sanatçının yaşamını derleyip, toplayıp kısa ama güzel bir özetle vermeyi düşündüğün için teşekkürler. Çevirin de çok iyi. Senin kalemini seviyorum Lerzancım :)

    YanıtlaSil

Fikirlerinizle katkıda bulunmak ister misiniz? Doğrudan buraya yazabilir, veya yazarın kendisine lerzanozder@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Yeni yayın eklendiğinde haberdar olmak isterseniz google+ ikonunu tıklamanız yeterlidir.